Kontaktiraj nas

+385 52 453-473

Radno vrijeme

Pon - Pet 7:00 - 15:00

Prelaskom na novu valutu, pojavljuju se mnoga pitanja. U želji da pomognemo obrtnicima prenosimo dodatne informacije koje bi vam mogle koristiti.
Preračunavanje se izvršava primjenom punog brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije (1 EUR =7,53450 HRK), sa svih pet decimala. Dobiveni iznos zatim se zaokružuje na dvije decimale tako da se primjenjuje matematičko pravilo zaokruživanja.


Nepoštivanje propisanog načina preračunavanja i zaokruživanja je kažnjivo kao prekršaj.

Kod samog preračunavanja cijenu koja se naplaćuje potrošaču ne smije se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže. Poslovni subjekti mogu i moći će sniziti cijenu koju naplaćuju potrošaču, tj. nakon preračunavanja iz kune u euro cijenu u euru zaokružiti naniže. Primjerice, proizvod koji je do dana uvođenja eura imao cijenu 20,00 kuna (2,65 eura), od 1. siječnja 2023. godine trebao bi zadržati istu cijenu od 2,65 eura (20,00 kuna), ali možete ga sniziti tako da ima cijenu 2,60 eura (19,59 kuna).


Važno je za istaknuti da poslovnim subjektima nije zabranjeno podizati cijene proizvoda i usluga ako za podizanje cijena imaju opravdani razlog. Ali, samo uvođenje eura nikako ne smije biti, niti je opravdani razlog za povećanje cijena


Sve upite oko prilagodbe poslovanja na uvođenje eura možete postaviti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

NE PROPUSTITE!
Prijavite se na naš newsletter!