Kontaktiraj nas

+385 52 453-473

Radno vrijeme

Pon - Pet 7:00 - 15:00

Poreština je područje bivše općine Poreč omeđeno rijekom Mirnom sa sjeverne strane te Limskim kanalom s južne strane. Svojim aktivnostima Udruženje obrtnika Poreč pokriva upravo područje Poreštine. Udruženje se brine o obrtnicima naselja Baderna, Nova Vas i Červar Porat u sklopu obuhvata grada Poreča, te općina Sveti Lovreč, Vrsar, Funtana, Višnjan, Vižinada, Tar-Vabriga i Kaštelir-Labinci.

Ovo područje sa svojim zemljopisnim položajem, poljoprivrednim i drugim resursima, pomorskim i prometnim značajem, razvijenim turizmom i trgovinom predstavlja povijesnu, zemljopisnu, kulturnu i gospodarsku cjelinu u Istri i Hrvatskoj.

Prvi nalazi o obavljanju obrta na ovome području sežu u vrijeme antike i Rimskog carstva.  U gospodarskoj strukturi ovog područja obrtništvo zauzima značajno mjesto, a osobito je obrtništvo postalo snažno i prepoznatljivo netom nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Ovome je najviše doprinijela provedba pretvorbe i privatizacija društvenih poduzeća. Promjenom gospodarskog sustava otvorile su se nove mogućnosti privređivanja za stanovništvo, tako da je sve veći broj nezaposlenih radnika pronalazio izlaz u otvaranju obrta i pokretanju poduzetničke inicijative. Smatra se da je Udruženje osnovano 1965. g. kada se zvalo Udruženje zanatlija. Pod raznim je imenima Udruženje djelovalo sve do 1994. godine kada je registrirano pod sadašnjim nazivom Udruženje obrtnika Poreč. Od osnivanja pa do 2007. godine Udruženje je djelovalo na tri lokacije i to prvo u prostorima u Dekumanovoj ulici, zatim u ulici Mate Vlašića u sklopu trgovačkog centra Lacop. Na Dan grada Poreča, 30 travnja 2007. godine svečano je otvorena nova zgrada Obrtničkog doma u blizini samog centra grada, a u kojoj se i danas nalaze prostorije Udruženja obrtnika Poreč. U strukturi članova Udruženja, najviše je zastupljeno obrta iz područja ugostiteljstva oko 23% i trgovine oko 22%, građevinarstva i autoprijevozništva oko 20%, uslužnih djelatnosti 16%. Slijede ih članovi koji obavljaju djelatnost ribarstva s približno 8% i proizvodnje oko 6%. Frizera, manikira i pedikira ima 5%. 

U gospodarskoj strukturi ovog područja obrtništvo zauzima značajno mjesto. Posljednjih godina kad je gospodarstvo bilo u zastoju, broj obrtnika bilježi lagani pad. Danas Udruženje broji oko 1500 članova.

NE PROPUSTITE!
Prijavite se na naš newsletter!