Kontaktiraj nas

+385 52 453-473

Radno vrijeme

Pon - Pet 7:00 - 15:00

25. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore održat će se u Bolu na Braču od 7. do 9. listopada 2022. godine (Hotel "Elaphusa", Bluesun Hotels&Resort). Domaćin 25. Susreta ribara je Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije.

Na Susretu će sudjelovati brojni ribari iz svih priobalnih županija, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, saborski zastupnici, županijski čelnici, predstavnici komorskog sustava te drugi ugledni gosti. Susret ribara jedan je od najdugovječnijih susreta Hrvatske obrtničke komore na kojem ključni dionici imaju priliku razmijeniti međusobna iskustva i komentirati probleme s predstavnicima relevantnih institucija.

Na ovogodišnjem 25. Susretu ribara, kroz izlaganja i panel raspravu, razmotrit će se aktualne teme vezane uz obavljanje ribarske djelatnost:

  • Aktualno stanje i izazovi hrvatskog ribarstva,
  • Inspekcijski nadzor u ribarstvu,
  • Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko  razdoblje 2021.-2027. godine,
  • Aktualno stanje u akvakulturi.

Temeljem dobrih iskustava s već održanih stručnih susreta, namjera je organizirati panel rasprave o bitnim temama u ribarstvu s predstavnicima izvršne vlasti, kako bi se odvojilo dovoljno vremena za primjerenu raspravu i donošenje prijedloga rješenja i zaključaka o ključnim problemima, prilikama i smjeru razvoja ribarske djelatnosti.

Sudjelovanje na radnom dijelu 25. Susreta ribara je slobodno za sve uzvanike i članove Hrvatske obrtničke komore.

Više o tome (prijava u hotel i dr.): HOK - SUSRET RIBARA

Jučer je u Obrtničkom domu u Poreču gđa. Anita Jurjević održala najavljenu edukaciju pod nazivom: "PRELAZAK NA EURO I ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA". Pozivu na edukaciju odazvalo se dvadesetak obrtnika i obrtnica Poreštine.  Prije samog predavanja, prisutnima se obratila Valencia Klarić predsjednica Udruženja obrtnika Poreč, pozdravila je sve prisutne i pozvala obrtnike da se sa prijedlozima i idejama o mogućim radionicama obrate u ured udruženja. Radionica je bila interaktivna, a svi polaznici su dobiti prezentaciju s predavanja putem maila.

Hrvatska uvodi euro kao svoju valutu početkom iduće godine, a već danas 5.9.22. krenulo je dvojno prikazivanje cijena. Obrtnici će morati učiniti prilagodbe u poslovanju, osigurati pripreme informacijskog, financijskog i računovodstvenog sustava te opskrbu gotovim novcem. Krajem svibnja stupio je na snagu i novi Zakon o zaštiti potrošača, gdje se između ostalog, uvode nova pravila po pitanju provođenja popusta. Izmjene su dosta velike i zahtijevaju velike prilagodbe u poslovanju.

Gđa. Jurjević detaljno je pojasnila pitanja do kojih sve promjena dolazi, što trebaju napraviti sa svoje strane kako bi svoje poslovanje na vrijeme pripremili na nadolazeće promjene, detalje, te nova pravila za provođenje popusta pojašnjavamo na konkretnim primjerima, koja su pravila za preračunavanje kuna u eure, pojašnjavamo na konkretnim primjerima, što se mijenja na računima i što se mijenja po pitanju prijave poreza, financijskih izvještaja, platnih lista, ugovora.

Udruženje obrtnika Poreč će i dalje u vlastitim prostorijama organizirati seminare, predavanja, radionice za obrtnike a s ciljem njihovog informiranja i prilagodbe gospodarskim trendovima i propisima.

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore izradila je kalkulator koji će obrtnicima pomoći u razdoblju 1.1.-14.1.2023. pri povratu eura.

Naime, u navedenom razdoblju dvojnog optjecaja, potrošači će moći istodobno koristiti euro i kunu kao zakonsko sredstvo plaćanja, dok će se od obrtnika očekivati da vrše povrat u gotovom novcu eura, osim ako nije u objektivnoj mogućnosti kada mu je dozvoljeno izvršiti povrat u gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

„Hrvatska obrtnička komora očekuje da će u prva dva tjedna od dana uvođenja eura biti pojačan pritisak na trgovce i pružatelje usluga koji u pravilu posluju gotovinom i to je razlog zašto smo kreirali ovaj kalkulator za pomoć obrtnicima“, istaknuo je predsjednik Ranogajec.

U kalkulator je potrebno unijeti iznos računa u valuti euro te iznos primljenih novčanica (u valuti kuna i euro). Kalkulator automatski preračunava, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, koliko je potrebno vratiti novaca u valuti euro, kako bi se obrtnicima olakšalo poslovanje u navedenom razdoblju.

Također, kalkulator predviđa i nemogućnost povrata samo u valuti euro (kada obrtnik nije u objektivnoj mogućnosti ostatak novaca vratiti u gotovom novcu eura). U takvim situacijama, potrebno je u kalkulator unijeti koliko od potrebnog iznosa za povrat eura trgovac ima, a kalkulator će tada izračunati i koliki je dodatni iznos potrebno vratiti u kunama.

Kalkulator možete pronaći na dnu ove stranice. 

Obrtnici se i dalje za sva pitanja vezano uz uvođenje eura kao službene valute mogu obratiti na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Poveznica na kalkulator

Udruženje obrtnika Poreč poziva obrtnike Poreštine da se prijavite na edukaciju pod nazivom PRELAZAK NA EURO I ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA!


1.1.2023. Hrvatska uvodi euro, a već danas 5.9.22. kreće dvojno prikazivanje cijena.

28.5.2022. je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača, gdje se između ostalog, uvode nova pravila po pitanju provođenja popusta. Izmjene su dosta velike i zahtijevaju velike prilagodbe u poslovanju.

Vezano za uvođenje eura, već krajem ljeta će biti potrebno i obavezno napraviti prilagodbe jer će biti obavezno uvesti dvojni prikaz cijena. Uz to, treba osigurati pripreme informacijskog, financijskog i računovodstvenog sustava te opskrbu gotovim novcem.

Vezano uz gore nabrojane promjene, Retail DNA i gđa. Anita Jurjević održati će edukaciju pod nazivom: "PRELAZAK NA EURO I ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA" gdje će detaljno pojasniti:

• do kojih sve promjena dolazi
• što trebaju napraviti sa svoje strane kako bi svoje poslovanje na vrijeme pripremili na nadolazeće promjene
• detalje, kao npr. dvojni prikaz cijena, te nova pravila za provođenje popusta pojašnjavamo na konkretnim primjerima
• koja su pravila za preračunavanje kuna u eure, pojašnjavamo na konkretnim primjerima
• što se mijenja na računima
• što se mijenja po pitanju prijave poreza, financijskih izvještaja, platnih lista, ugovora.

PRIJAVA NA EDUKACIJU je obavezna! Prijava se vrši na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonski na broj 052/492-085 u vremenu od 8 do 15 sati svakim radnim danom do popunjenja dvorane. Molim dostavite ime i prezime vlasnika obrta, naziv obrta, kontakt mail. Zbog aktualne teme i velikog interesa ograničava se broj prisutnih po obrtu na 1 osobu (obrtnika ili zaposlenika).

Edukacija se održava u OBRTNIČKOM DOMU, Partizanska 5a, Poreč, u četvrtak 15.09.2022. u 14 sati u kongresnoj dvorani na 1. katu.

Obrtnička komora Istarske županije produžila je suradnju s CROATIA Poliklinikom iz Pule.

Pozivamo vas da iskoristite popuste i pogodnosti kojima vam pomažemo da vodite brigu o svom zdravlju!

Temeljem sporazuma, obrtnici i članovi njihovih obitelji stječu pravo na obavljanje sistematskih pregleda pod posebnim, povoljnijim uvjetima.

Preventivni sistematski pregled za žene obuhvaća pretrage dijagnostičkog laboratorija, te ginekološke, ultrazvučne i interne ambulante ( u dvije varijante, osnovnoj i proširenoj), dok preventivni sistematski pregled za muškarce obuhvaća pretrage dijagnostičkog laboratorija, te ultrazvučne, interne i urološke ambulante (također u dvije varijante).

Za ostale usluge (osim estetske medicine), članovi Komore i Udruženja obrtnika Poreč imaju pravo na 10% popusta. Za korištenje usluga potrebno se najaviti na telefon 072/000-999, a na pregled je potrebno, uz identifikacijski dokument, donijeti i obrtnicu.

Adresa je: CROATIA Poliklinici u Puli, Marulićeva 1.

Link na njihove web stranice: https://www.poliklinikacroatia.hr/poliklinike/pula/

Dodatne informacije možete dobiti u samoj Poliklinici ili u Udruženju obrtnika Poreč (tel: 052/492-085), a naručiti se možete telefonom na 072/000-999 ili mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

NE PROPUSTITE!
Prijavite se na naš newsletter!