Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
OBJAVLJENE preporuke za radu ugostitelja!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je objavio preporuke za rad ugostiteljskih objekata u sklopu faze 3 mjera popuštanja restrikcija izazvanih koronavirusom. Svi oblici ugostiteljskih objekata (»Restorani«, »Barovi«, »Catering objekti« i »Objekti jednostavnih usluga«) mogu usluživati goste i u unutarnjim prostorima objekta pridržavajući se mjera navedenih u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo, ugostitelji mogu otvoriti svoje objekte za usluživanje gostiju na terasama objekata od 11.5.2020. 

PREPORUKE SU:

1. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu.

2. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika.

3. Na raspolaganje gostima stavi se onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m.

4. Posluživanje hrane na terasi-otovorenom moguće je obavljati, a prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu.

5. Nije dopušteno zadržavanje za šankom ugostiteljskog objekta, razmak izmneđu gostiju mora biti 1,5 m.

6. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

7. Zaštita osoblja, odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke.

8. Gdje je to moguće, preporuća se ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

9.Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

10. Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

11. Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Zabranjuje se korištenje zajedničkih novina, časopisa i drugih tiskovina u ugostiteljskim objektima.

12. Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača. 

Integralni tekst preporuka HZJZ nalazi se na poveznici ispod ovog teksta.

 

Prethodna stranica