Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
Predstavljene mjere istarskih gradova za rasterećenje gospodarstva

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas su predstavljene mjere rasterećenja obrtnika i poduzetnika uslijed izvanredne situacije izazvane koronavirusom. Ukupno su gradovi spremni pomoći s 9 mjera. Ukoliko se situacija uskoro ne normalizira, gradovi će razmotriti dodatne nove mjere pomoći.  

Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici na području gradova Istarske županije moći će zatražiti sljedeće:

1) Oslobađanje plaćanja na temelju izdanih Rješenja na Porez na korištenje javnih površina u cijelosti od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19.03.2020.

2) Odgodu plaćanja Poreza na potrošnju od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020., uz intenciju da se u dogovoru s nadležnom Poreznom upravom, dogovori oslobađanje istog.

3) Smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za mjesec ožujak u iznosu od 50% za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020., te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite R od 19.03.2020. Osim toga, navedeni zakupoprimci mogu smanjenu zakupninu za mjesec ožujak platiti u obrocima.

4) Odgodu plaćanja izdanih računa za Komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.

5) Odgodu plaćanja izdanih računa za Naknadu za uređenje voda do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.

6) Odgodu izdavanja Rješenja i naplate za Spomeničku rentu.

7) Odgodu plaćanja Koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru.

8) Obročno beskamatno plaćanje temeljem izdanih Rješenja za Komunalni doprinos od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane (na rok do 6 mjeseci).

9) Iznalaženje mogućnosti pomoći za programe predškolskog odgoja privatnim ustanovama i obrtima za dadilje za period od 13. ožujka do 14. travnja 2020. godine, odnosno do prestanka trajanja ograničenja rada predškolskih ustanova i drugih oblika skrbi o djeci.

Više o tome: https://www.istra-istria.hr/index.php?id=2326&tx_ttnews[tt_news]=6329&tx_ttnews[backPid]=3856&cHash=505b7ae4e8

 

 

Prethodna stranica