Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
In memoriam Šime Vlahović

 

Umro je Šime Vlahović, ugledni obrtnik, krojač, jedan od osnivača Udruženja zanatlija Poreč. Šime Vlahović rođen je 20. lipnja 1930. godine u Tinjanu. U Taru je 1952. godine otvorio krojačku radionicu, a 1965. godine otvorio je obrt u Poreču. Šivao je sve što su klijenti tražili i poštivao njihove želje, ali i pri tom njegovao svoj stil, sukladan tadašnjoj modi najbolje krojačke obitelji. 

"Najviše sam volio raditi frak, svečano crno večernje odijelo. Bio je to uvijek izazovan posao, dobro plaćen ako ste odijelo dobro skrojili i sašili, i naravno ako je kupac bio sasvim zadovoljan. Inače, radio sam odjeću po mjeri za muškarce i žene, počevši od hlača do sakoa i vjenčanih haljina. Šivao sam i policijske uniforme te odijela i haljine za goste i gošće iz Francuske koji su ljetovali u Poreču." isticao je Šime u intervjuu za monografiju Obrtništvo u Istri. 

Šime je bio blagajnik Udruženja zanatlija Poreč u vrijeme kada je 06.06.1965. Udruženje i osnovano pod tim imenom. Sjećao se da je 1973. godine u Poreču bilo 174 obrtnika.

"Poreč je imao dosta obrtnika, dva-tri urara, sedam krojača, tri slastičara, pekara, fotografa i druge. Po mom sjećanju u Poreču jedino nije bilo potkivača. Osnivanjem Udruženja željeli smo zbližiti obrtnike, uspostaviti međusobnu komunikaciju i kroz Udruženje boriti se za boje radne i životne uvjete obrtnika." - Šime Vlahović.

Šime Vlahović dobitnik je priznanja Udruženja obrtnika Poreč koje mu je dodijeljeno na obilježavanju 50. godišnjice Udruženja 28. studenog 2015. godine.

Pogreb g. Šime Vlahovića biti će 14.11.2018. u 15 sati na gradskom groblju u Poreču.

 

Udruženje obrtnika Poreč

 

 

 

Prethodna stranica