Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
HOK prihvatio Kodeks za računovođe

 

Skupština Hrvatske obrtničke komore 28. lipnja je jednoglasnom odlukom prihvatila Kodeks za računovođe, punim nazivom Kodeks Hrvatske obrtničke komore za obavljanje računovodstvenih i knjigovodstvenih poslova i funkcije računovodstva.

Kodeks, između ostalog, definira načela postupanja računovodstvenih servisa, ali i uređuje zaštitu osobnih podataka, sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka. Tako npr. računovodstveni servisi, potpisnici ovog Kodeksa, ne trebaju dodatno ugovorno uređivati odnose sa svojim zaposlenicima u skladu sa spomenutom Uredbom, a isto tako jasno su uređena i pravila postupanja s osobnim podacima u slučaju kada je računovodstveni servis Izvršitelj obrade osobnih podataka.

Ovim putem Hrvatska obrtnička komora poziva sve svoje članove koji podržavaju donošenje ovog važnog dokumenta za računovodstvenu struku  da potpišu Izjavu o prihvaćanju Kodeksa koja se nalazi u privitku i dostave ju na adresu Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49/II, u Zagrebu.

Potpisivanjem Izjave svaki računovodstveni servis ostvaruje prava potpisnica Kodeksa.

Izjavu o prihvaćanju Kodeksa za računovođe mogu potpisati sve članice Hrvatske obrtničke komore (redovni članovi - obrti, ali i dobrovoljni članovi  te ostale pravne osobe).

Sukladno odredbama Kodeksa, Hrvatska obrtnička komora vodi popis potpisnica Kodeksa, koji će se redovno ažurirati na HOK web stranici.

Veliki je ovo korak za računovodstvenu struku, a sukladno već ranije pristiglim potpisanim Izjavama računovodstvenih servisa koji ga prihvaćaju, dokaz i potrebe da se uredi ovo vrlo važno područje.

Brojna trgovačka društva su uvidjela značaj ovog dokumenta te su stupanjem u dobrovoljno članstvo Hrvatske obrtničke komore u mogućnosti koristiti ga u svrhu jednostavnijeg i jasnije uređenog poslovanja svojih servisa. To predstavlja jasan dokaz da je Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore koja je dugotrajnim i intenzivnim radom kreirala Kodeks, uspjela prepoznati nužnost za usklađivanje i ujednačavanje postupanja cjelokupne računovodstvene struke.

Prva Uvjerenja već su otpremljena pa ovim putem čestitamo svim računovodstvenim servisima koji su već prepoznali vrijednosti ovog važnog dokumenta.

Cjeloviti tekst Kodeksa možete pronaći u nastavku ovog članka.

 

 

Prethodna stranica