Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
Nove zakonske odredbe za kozmetičarske i frizerske obrte

Poštovani obrtnici frizeri/frizerke i kometičari/kozmetičarke,
obavještavamo Vas da je u Narodnim novinama br. 130/07, objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tekst Zakona nalazi se na https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_12_130_2987.html

Neke od najvažnijih izmjena u ovom Zakonu proizlaze iz našeg dugogodišnjeg traženja i inzistiranja na produženju valjanosti higijenskog minimuma i sanitarne knjižice.

Tako je ovim Zakonom propisano da pojedine osobe (članak 2. ovog Zakona) koje moraju imati sanitarnu knjižicu istu moraju zanavljati svake godine dana, a ne šest mjeseci kako je do sada bila obaveza.

Što se tiče higijenskog minimuma, on se mora polagati svakih pet godina, u odnosu na dosadašnje četiri (članak 6. ovog Zakona).

Izmjenama Zakona propisuje se da osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, će morati imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada. S tim u vezi Zakon je predvidio donošenje provedbenog propisa koji će definirati kriterije i način polaganja.

Kako bi osigurali pravovremenu prilagodbu svih onih koji će morati zadovoljiti ovu odredbu zatraženo je službeno očitovanje od strane Ministarstva zdravstva.

S tim u vezi (u prilogu članka) dostavljamo službeno očitovanje i odgovor Ministarstva zdravstva po ovom pitanju. 

Izvor: HOK

 

 

Prethodna stranica