Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika o učincima povećanja stope PDV-a

Jedna od glavnih tema telefonske sjednice Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika održane 13. travnja bio je učinak povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu, što je stupilo na snagu 1. siječnja ove godine.

Predstavnici Ceha su se složili da je još prerano iznositi konkretne zaključke o posljedicama povećanja PDV-a na poslovanje, jer je vremensko razdoblje od tri mjeseca prekratko za bilo kakvu realnu procjenu, a posebice imajući u vidu činjenicu da ugostitelji u Dalmaciji još nisu započeli s radom.

Prilikom rasprave o utjecaju PDV na poslovanje treba uzeti njegove mnogobrojne aspekte na kontinentu i Dalmaciji te treba imati u vidu da je poslovanje u tim regijama drugačije i vrlo teško ih je komparirati. Svakako očekuju da će utjecaj biti znatan, a prostora za povećanje cijena usluga nema. Rezimirane su sve do sada učinjene aktivnosti, kao što su sudjelovanje u saborskoj raspravi, sastanci koji su održani tijekom rasprava o poreznoj reformi na razini RH, podnošenje ustavne tužbe i sl., no isto tako u tijeku su razne druge aktivnosti upravo s ciljem praćenja utjecaja povećanog PDV na rad ugostitelja.

Kako bi stvarne posljedice povećanja stope PDV-a bile što transparentnije, predstavljen je interes za provođenjem istraživanja ugostiteljskog sektora, a predstavnici Hrvatske obrtničke komore su na današnjoj sjednici razmatrali o sljedećim koracima te sustavnom pristupu u vidu praćenja utjecaja povećane stope PDV na poslojavanje ugostiteljskog sektora.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, Nenad Šepak, informirao je članove o radnom sastanku s ministrom turizma Cappelijem, na kojem su razmatrane određene aktivnosti kako bi se olakšalo poslovanje u nekim drugim segmentima, zbog povećane stope PDV-a. Dogovoreno je da će se pripremiti adekvatne mjere za što je nužna suradnja više ministarstava. U narednom razdoblju bit će predstavljene mjere koje Vlada poduzima ili je već poduzela u vidu rasterećenja.

Razgovaralo se također i o važnosti struke u ugostiteljstvu i o inicijativi da se izjednače uvjeti obrta i trgovačkih društava na tom području. Obrtnici bi trebali propagirati struku, kako bi se zaštitili od nelojalne konkurencije te kako bi stručno osoblje podiglo vrijednost same usluge.

Započelo se i aktivno planiranje idućeg Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. Također, na sjednici su dane informacije o najavljenim promjenama HACCP vodiča, o Odluci o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i lomova u ugostiteljstvu te o prijedlogu izmjene Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima u ugostiteljstvu, koji će biti proslijeđeni ugostiteljima u komorskom sustavu na razmatranje kako bi se predložili najkvalitetniji zaključci i smjernice za daljnji razvoj struke. 

Izvor: HOK.hr

 

Prethodna stranica