Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
HOK traži zaštitu najmanjih vjerovnika Agrokora

U cilju zaštite interesa obrtnika, kao mikro i malih poduzetnika, Hrvatska obrtnička komora (HOK) dostavila je 4. travnja Vladi RH primjedbe i prijedloge za izmjene i dopune Prijedloga Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (tzv. Lex Todorić).

Konačni prijedlog ovog  zakona Vlada RH usvojila je na 28. sjednici održanoj 31. ožujka. 

HOK traži da Vlada razmotri dostavljene prijedloge i uputi ih kao svoje amandmane u zakonodavnu proceduru Hrvatskom saboru.

Kako bi se čuo i glas malih vjerovnika, HOK predlaže da se najmanje jedan član vjerovničkog vijeća (koje može imati najviše 9 članova), mora imenovati iz posebne skupine koju čine vjerovnici mikro i mali subjekti malog gospodarstva, sukladno Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Obrtnici i trgovačka društva koji su mikro i mali subjekti malog gospodarstva, tj. koji zapošljavanju najviše do 50 radnika, nemaju ravnopravan položaj s velikim vjerovnicima.

Iskustva provedenih stečajnih postupaka, a još više predstečajnih postupaka, ukazali su na opasnost da mali vjerovnici budu nadglasani od strane velikih vjerovnika i da stoga njihovi interesi u tim postupcima ne mogu doći do izražaja. Tako se postupak restrukturiranja gospodarskih subjekata zapalih u teškoće prelama preko onih najmanjih kojima i inače nije jednostavno držati korak i ispunjavati sve uvjete kao velikim subjektima.

Svako potraživanje mikro i malih subjekata koje nije ostvareno u potpunosti znači za njih još veći rizik propasti, nego što je to slučaj kod velikih subjekata. Zato je potrebno obavezno osigurati njihov utjecaj kod pripreme i donošenja odluka o sklapanju nagodbe.

Još bolje rješenje, ističu u HOK-u, bilo bi Zakonom točno definirati moguće podskupine vjerovnika, kako to ne bi bilo posve prepušteno sudu i izvanrednom povjereniku, s time da jedna od obveznih skupina bude upravo skupina mikro i malih subjekata malog gospodarstva.

Izvor: HOK.hr

 

Prethodna stranica