Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
Komentar Hrvatske obrtničke komore na povećanje komorskog doprinosa

Skupština Hrvatske obrtničke komore 2014. godine donijela je Odluku o obveznicima, jedinstvenoj osnovici, načinu i rokovima plaćanja obveznog komorskog doprinosa za jedinstveni sustav organiziranosti obrta u iznosu od 2% osnovnog osobnog odbitka od dohotka. 

Novonastale promjene koje su se dogodile povećanjem iznosa osnovnog osobnog odbitka od 1.1.2017. godine, automatski su rezultirale povećanjem iznosa komorskog doprinosa.

Stoga je Porezna uprava, koja je ovlaštena za poslove naplate i obračuna komorskog doprinosa, poslala svim obrtnicima nove iznose kvartalnog zaduženja.

Povećanje komorskog doprinosa iznosi 24,00 kune mjesečno.

Temeljem rasprave na sjednici Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, održane 17. veljače 2017. godine, ispitat će se je li povećanje komorskog doprinosa u apsolutnom iznosu od 24,00 kn opterećenje za poslovanje obrtnika koje dovodi u pitanje opstanak obrta.

Za doprinos koji plaćaju, članovi Hrvatske obrtničke komore mogu koristiti brojne pogodnosti i usluge i time ostvariti značajne uštede u poslovanju.

Navodimo neke od njih:

- pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, s kojima Hrvatska            obrtnička komora potpiše ugovore o suradnji - projekt Zajednička nabava - HOK (energenti - struja, gorivo i plin)...
- kontinuirano informiranje SMS porukama i elektroničkom poštom o novostima u poslovanju
- besplatni savjeti o poslovanju

- informacije i savjeti vezani uz redovno i cjeloživotno strukovno obrazovanje za obrtništvo 

- povoljniji nastup na sajmovima
- besplatna izrada i hosting web stranice u cilju kvalitetne prezentacije poslovanja
- organizacija poslovnih razgovora s mogućim stranim partnerima
- seminari i edukacije
- stručni skupovi
- zastupanje interesa kod donošenja propisa
- upis u bazu obrta, burza ponuda i potražnje

- alternativno rješavanje sporova

- digitalno poslovanje za članove (on line obrasci)

Svoje nastojanje da pomogne novootvorenim obrtima, Skupština je potvrdila još 2015. godine donošenjem odluke temeljem koje su svi novootvoreni obrti oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa za prvu god poslovanja. Spomenuta odluka i dalje se provodi. 

Izvor: HOK

Prethodna stranica