Naslovnica
Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
Ceh prijevoznika HOK-e o proceduri izdavanja A1 potvrda

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 26. siječnja održana je 7. sjednica Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore.

Na sjednici Ceha gostovala je Mirela Novotni - Draštata, načelnica Sektora za provedbu uredbi EU i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je zadužen za izdavanje A1 potvrda.

Naime, obveza izdavanja A1 potvrde nastupila je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, međutim od 1. siječnja 2017. najavljene su kontrole (posebno za Austriju i Italiju). Stoga je HZMO suočen s velikim priljevom prijava od strane prijevozničkih tvrtki.

Objasnila je detaljno kako se ispunjava obrazac prijave i kako teče postupak izdavanja. Dosad je prijavu podnijelo oko 5 tisuća vozača, a očekuje se priljev još oko 10 tisuća prijava. Naglasila je da se od početka godine potvrda traži i u Švicarskoj, te Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, zemljama koje nisu članice Europske unije.

Članovi Ceha izrazili su zabrinutost ogromnom papirologijom koja muči prijevoznike te činjenicom da se prilikom predaje dokumentacije u zemljama EU-a hrvatski jezik ne tretira kao ravnopravni službeni jezik EU, iako to jest. Stoga obrtnici moraju prevoditi tekstove s hrvatskog najčešće na engleski ili njemački, što im je dodatan trošak.

Osim toga smatraju da neke zemlje namjerno otežavaju hrvatskim prijevoznicima mnoštvom papirologije i propisa, te da bi nadležno ministarstvo trebalo reagirati.

Prijevoznici se isto tako nadaju da će se zakoni uskladiti s praksom iz EU te se nadaju da će inspekcije ići što više na edukaciju, a što manje ne kažnjavanje.

Na sjednici je bilo riječi i o radnoj skupini koja je osnovana pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u kojoj sjede predstavnici HOK-a, a koja radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o mobilnim radnicima.

Ceh prijevoznika će nastojati izboriti se da se kroz izmjenu zakonske regulative riješe neki od problema koji već dugo vrijeme muče prijevoznike, kao što je pretovar vozila, odgovornost vozača, usklađivanje visine kazni sa zemljama EU, ograničenje prijevoza za vlastite potrebe i drugi.

Govorilo se i o organizaciji Susreta prijevoznika HOK-a, koji bi se trebao održati krajem ožujka ili početkom travnja u Zagrebu.

Izvor: HOK.hr

 

 

Prethodna stranica