Zaposlenje

Zaposlite se posredovanjem UOP-a

zaposlenje
Novosti iz cehova
Aktualni propisi
Vijesti
Arhiva vijesti

Primjena Zakona o novčarskim institucijama u obrtničkim radionicama

Klikni za više

22.08.2017 - Poštovani obrtnici zlatari i filigranisti, Prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija Narodne novine br. 56/2015., koji je stupio na snagu dana 22.05.2015. godine, a primjenjuje se od 22.11.2015.godine, po članku 5. st. 1. točka 12. zlatari su uvršteni pod novčarske institucije (zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje, poslovnice za otkup plemenitih kovina i dragocjenosti te pravne osobe i obrti za preradu plemenitih kovina), što obrtnike koji se bave prodajom i izradom nakita od zlata i srebra čini obveznicima primjene ovoga Zakona.U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova nastojalo se pronaći način da se malim obrtima omogući NULLoptimalanNULL (u smislu manjeg troška) način primjene ovih zakonskih odredbi. No da bi to bilo moguće, potrebno je angažirati tvrtku koja će dati analizu postojećeg stanja te preporuke primjene mjera zaštite da bi prostor udovoljio zahtjevima Zakona. Nastavno na suradnju s Hrvatskim cehom zaštitara dostavljamo vam popis tvrtki koje su spremne na suradnju i pomoć obrtnicima da se ta procjena napravi na kvalitetan i povoljan način.

Sporna odredba Zakona o računovodstvu dodatno će opteretiti obrtnike

Klikni za više

11.08.2017 - Hrvatska obrtnička komora (HOK) krajem srpnja uputila je prijedlog Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražeći ukidanje odredbe Zakona o računovodstvu koja se odnosi na obvezu licenciranja računovođa. Potaknuta primjedbama svojih članova računovođa, Hrvatska obrtnička komora kao krovna institucija koja zastupa interese svih obrtnika, reagirala je na odredbe članka 7. stavka 4. Zakona o računovodstvu, koji stupa na snagu 1. siječnja 2019.

Obrtnici, uključite se u raspravu oko Nacrta prijedloga Zakona o inspekcijama u gospodarstvu

08.08.2017 - Poštovani obrtnici, otvoreno je novo javno savjetovanje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u fazi prethodne procjene Nacrta prijedloga Zakona o inspekcijama u gospodarstvu. Uključite se s vašim prijedlozima i primjedbama. Savjetovanje je otvoreno do 21. kolovoza 2017. godine.

Od rujna pojednostavljeno vođenje evidencije o radnicima i radnom vremenu

Klikni za više

07.08.2017 - Pojednostavljenje evidentiranja radnog vremena koje stupa na snagu 1. rujna 2017. godine, jedna je od predviđenih mjera za uklanjanje regulatornih prepreka poslovanju kojom se postiže vremenska ušteda za poslodavce koji su dužni voditi podatke o radnicima i njihovom radnom vremenu. Pri izradi novog Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima prihvaćeni su i neki od prijedloga Hrvatske obrtničke komore istaknuti s ciljem rasterećenja obrtnika koji u pravilu zapošljavaju manji broj radnika.

Javni pozivi za naukovanje i stipendiranje učenika

Klikni za više

03.08.2017 - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je dva otvorena javna poziva: za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ i za Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“za 2017. godinu.

Arhiva vijesti